Icoon FrontForce
7 november 2019

Nieuwe innovatieve tool RadarDuaal als optimale ondersteuning voor duaal leren

Een nieuwe innovatieve tool RadarDuaal helpt sectorconsulenten, werkplekbegeleiders en accountmanagers in duaal leren om opleidingen en (potentiële) werkplekken samen te brengen. SYNTRA Vlaanderen en ontwikkelaar FrontForce werkten in cocreatie met enkele sectoren aan de tool. VDAB en Informatie Vlaanderen zijn belangrijke databronnen voor RadarDuaal. Voor de ontwikkeling van RadarDuaal kreeg SYNTRA Vlaanderen steun van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse overheid.

Sinds dit schooljaar is duaal leren officieel van start gegaan. De voorbije drie schooljaren werd er intensief proefgedraaid. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Het diploma dat ze halen is gelijkwaardig aan het diploma van het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat jongeren een groot deel op de werkvloer leren.

Vraag & Aanbod en Prospectie
Om de afstemming tussen de opleidingen en werkplekken te verbeteren, is er nu de applicatie RadarDuaal. Deze bestaat uit twee delen: het brengt vraag en aanbod van werkplekken in kaart, en is ook een innovatieve prospectietool. De applicatie functioneert als een soort radar die lokale tekorten aan werkplekken of opleidingen signaleert. Dankzij een slimme simulatie kunnen gebruikers vooraf inschatten of er voor een nieuwe opleiding voldoende werkplekken in de buurt zijn, en omgekeerd.

RadarDuaal beantwoordt ook de complexe vraag welke ondernemingen in aanmerking kunnen komen voor een werkplek duaal leren. Intelligente algoritmes bieden op een intuïtieve manier antwoord.
Sectorconsulenten gaan hiermee aan de slag en stellen prospectielijsten van nieuwe werkplekken samen. De tool is gericht op sectoren actief binnen duaal leren. Voorlopig hebben alleen de sectorconsulenten en de accountmanagers en werkplekbegeleiders van SYNTRA Vlaanderen toegang. In deze eerste fase wordt de tool ter beschikking gesteld aan een beperkt aantal sectoren. Na evaluatie wordt hij uitgerold naar de andere sectoren.

Externe databronnen gecombineerd met artificiële intelligentie
De applicatie combineert verschillende databronnen en is een sterk staaltje artificiële intelligentie.

De tool werd zo gebouwd dat hij, naast de externe databronnen, ook zelf gegevens verzamelt. De waardevolle feedback van de sectoren maakt de matching van potentiële werkplekken intelligenter. De innovatieve kracht van RadarDuaal is het ingenieus combineren van alle databronnen, waarvoor onder meer gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie.

Michael Moonen, projectcoördinator van RadarDuaal bij SYNTRA Vlaanderen

 

RadarDuaal is een realisatie van:

Entiteitslogo SYNTRA Vlaanderen Logo FrontForce

In samenwerking met:

Logo PIO Logo VDAB