Icoon FrontForce
16 november 2018

Hulpverleners winnen tijd met FrontForce Emergency

Bij een incident moet de hulpverlening op de snelste en meest adequate manier voorzien kunnen worden, rekening houdend met voertuigen die al onderweg zijn en de voertuigen die beschikbaar zijn op verschillende andere locaties. Voor dit soort dispatching systemen is het heel belangrijk om over betrouwbaar kaartmateriaal te kunnen beschikken.

Iedereen kent vast het gevoel om met de wagen op pad te zijn en onverwacht wegenwerken tegen te komen, of te ontdekken dat die ene straat ineens van richting veranderd is. Als we deze problemen verder doortrekken naar hulpdiensten, dan gebeurt het vaak dat straten verboden zijn voor vrachtwagens, tijdelijk niet doorgankelijk zijn of er zijn autovrije zones ingevoerd (denk aan het centrum van Gent, Brussel, …). In al die situaties is actueel kaartmateriaal van essentieel belang om als hulpdienst zo snel mogelijk de plaats van het incident te kunnen bereiken.

In FrontForce Emergency hebben we hiervoor enkele mogelijkheden voorzien, verder bouwend op open source projecten:

  • Met behulp van Itinero kunnen we op een erg efficiënte manier routes berekenen van de verschillende kazernes en voertuigen die onderweg zijn naar een incident.
  • OpenStreetMap geeft de mogelijkheid om correcties aan het kaartmateriaal aan te brengen, direct in het bronmateriaal. Hierdoor is het mogelijk om nieuwe straten en wijzigende verkeerssituaties heel snel beschikbaar te maken in de routegeneratie, denk hierbij aan servicedoorgangen. Wijzigingen aan de kaarten kunnen op heel korte tijd doorgevoerd en gepubliceerd worden.
  • FrontForce Emergency heeft de mogelijkheid om lokaal tijdelijke wijzigingen in de kaarten te voorzien. Dit kan handig zijn voor onder andere wegenwerken en afgesloten straten wegens tijdelijke evenementen.

We illustreren dit graag met een voorbeeld: recentelijk was men wegenwerken aan het uitvoeren op Romeynsweel, de thuishaven van FrontForce. We zouden dit heel gemakkelijk kunnen meenemen in de routeberekeningen voor de brandweer door die straat in FrontForce Emergency te blokkeren in de afgesloten richting:

Blokkade Romeynsweel

Door deze mogelijkheden kunnen wij zeer snel inspelen op veranderingen aan het wegennet, wat er automatisch voor zorgt dat de hulpverleners sneller ter plaatse geraken. Klinkt als een win-win-situatie, niet?

Als je graag wil weten wat FrontForce Emergency voor jouw brandweerzone kan betekenen, neem dan zeker contact op met ons via info@frontforce.be of via het contactformulier.