Icoon FrontForce

RadarDuaal – afstemming tussen opleidingen en werkplekken via data en AI

oplossingen

Intelligente tool voor duaal leren bij Syntra

Voor het geïntegreerde traject Duaal Leren van SYNTRA Vlaanderen ontwikkelde FrontForce in co-creatie met enkele bedrijfssectoren RadarDuaal, een innovatieve tool die de afstemming verbetert tussen opleidingen en werkplekleren.

SYNTRA Vlaanderen organiseert praktijkgerichte opleidingen voor ondernemende cursisten. Wie een getuigschrift van de eerste graad middelbaar onderwijs behaalde en een vak wil leren terwijl hij al werkt, kan zich inschrijven voor een traject leertijd of duaal leren. Tijdens deze opleiding volgen cursisten een dag per week les en werken ze de andere vier weekdagen in een bedrijf.

Om de vraag en het aanbod op vlak van werkplekleren in kaart te brengen, ontwikkelde FrontForce RadarDuaal. Daarmee kunnen gebruikers aan de hand van een slimme simulatie inschatten of er voor een bepaalde richting binnen duaal leren genoeg werkplekken in de buurt zijn, en omgekeerd. Met die informatie kunnen SYNTRA en haar partnerorganisaties het tekort of het overschot aan opleidingen of werkplekken bijsturen. De intelligente en intuïtieve algoritmes achter de tool helpen sectorconsulenten ook om prospectielijsten van nieuwe werkplekken op te stellen.

Externe databronnen gecombineerd met artificiële intelligentie

Voorlopig is de tool gericht op een paar sectoren actief binnen duaal leren en hebben alleen de sectorconsulenten, de accountmanagers en de werkplekbegeleiders van SYNTRA Vlaanderen toegang. Na evaluatie zal RadarDuaal ook breder uitgerold worden. Voor de ontwikkeling van RadarDuaal kreeg SYNTRA Vlaanderen steun van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse overheid.

“De tool werd zo gebouwd dat hij, naast de externe databronnen, ook zelf gegevens verzamelt. De waardevolle feedback van de sectoren maakt de matching van potentiële werkplekken intelligenter. De innovatieve kracht van RadarDuaal is het ingenieus combineren van alle databronnen, waarvoor onder meer gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie.” – Michael Moonen, projectcoördinator van RadarDuaal bij SYNTRA Vlaanderen