Icoon FrontForce

25 jaar samenwerking met Rotterdam-Rijn Pijpleiding Maatschappij

“De jarenlange samenwerking met FrontForce heeft geleid tot een uiterst stabiel en betrouwbaar redundant SCADA systeem, zeer belangrijk voor een betrouwbare en veilige 24/7 bedrijfsvoering.”

Frank Schroën, Manager Operations bij RRP

Kwalitatief en duurzaam monitoringssysteem

In 1997 koos de Rotterdam-Rijn Pijpleiding Maatschappij FrontForce als partner voor de ontwikkeling van een SCADA- of monitoringssysteem waarmee het ondergrondse olietransport van Rotterdam naar Duitsland veilig en gecontroleerd kon verlopen. Een samenwerking die al 25 jaar lang leidt tot kwalitatieve en duurzame oplossingen in een bedrijfskritische omgeving. 

25 miljoen ton olie per jaar veilig verpompt.

De Rotterdam-Rijn Pijpleiding Maatschappij (RRP) werd opgericht in 1958 en staat in voor het transport van ruwe olie van Rotterdam naar raffinaderijen in het westen van Duitsland, via twee ondergrondse buisleidingsystemen met een totale lengte van 457 kilometer.

Vanuit de grote tankterminals in de Botlek, Europoort en Rotterdamse Maasvlakte neemt RRP olie in, die daarna verpompt wordt naar de tankterminal in Venlo. Van daaruit gaat de ruwe olie verder naar de Duitse raffinaderijen in Gelsenkirchen en Keulen.

Het transportsysteem werkt met behulp van druk en heeft een capaciteit van zo’n 25 miljoen ton ruwe olie per jaar. Zonder dat iemand het ziet, voelt, hoort of ruikt stromen er ononderbroken vloeistoffen door het pijpleidingsstelsel. Een ecologische manier van transporteren, want dankzij de pijpleidingen haalt de RRP elk jaar meer dan een miljoen vrachtwagens uit het verkeer.

SCADA-systeem: cyberveilige realtime monitoring.

Via een objectgeoriënteerd realtime monitoringsysteem op de tankterminal van Venlo worden de pijpleidingen permanent bestuurd en gemonitord, met zes volledig uitgeruste operator workstations. Met RTAP als centraal SCADA-systeem integreerden we een volledig alarmeringssyteem voor alarmdispatching – naast alle functionaliteiten zoals visualisering en trending.

Omdat lekdetectie erg belangrijk is, kwamen er bij het SCADA-systeem een aantal lekdetectiemodules. Deze bewaken de pijpleiding actief en detecteren lekken. Ze voorspellen ook heel nauwkeurig de plaats van een potentieel lek in verschillende bedrijfstoestanden.

De volledige OT Security Set van Industrial Defender zorgt voor maximale cyberveiligheid op het systeem. Alle apparatuur en het gehele netwerk wordt doorlopend gemonitord, bewaakt en onregelmatigheden direct gerapporteerd.

 

 

Voor een demonstratie van onze SCADA- of monitoringsystemen, neem gerust vrijblijvend contact op.